Dzisiaj jest 18 kwie 2026, 15:53

Tarcze z KZ

Zapytania, porady, uwagi, opisy. Czyli wszystko o tym, czym strzelamy.
  • Autor
  • Wiadomość
Awatar użytkownika

swiss

• Karabinek: AA MPR-FT
  • Optyka: DOT
  • Konkurencja: HFT1

Tarcze z KZ

Post30 kwie 2012, 21:04

Panowie, czy ktoś może ma większą ilość (o ile w ogóle) kartonikowych małych tarcz z KZ różnych wielkości? Próbowałem znaleźć coś takiego w sieci, ale są tylko PDFy formatu A4 do samodzielnego wydruku. Ma to dwie wady:
1. Są za duże do wpięcia w patyki
2. Wydruki z drukarek są zbyt miękkie
Można zlecić wykonanie takich tarczek (np. w formacie 7x7 cm albo 10x10 cm) w profesjonalnej drukarni, nawet z logo WKFT :-) ale żeby sprawa była sensowna ekonomicznie to trzeba byłoby ich wydrukować parę tysięcy. Czy ktoś byłby chętny? Ja mógłbym poprowadzić to od A do Z od strony organizacyjne-logistycznej. Dajcie znać co o tym myślicie.
Awatar użytkownika

Michalm

• Karabinek: Steyr LG100
  • Optyka: Big Nikko
  • Konkurencja: FT

Re: Tarcze z KZ

Post30 kwie 2012, 22:07

Mogę zrobić projekt jak się obrobię z PFTA, WKFT i MMP :), może sfinansować druk ze środków klubu? Trzeba by sprawdzić jaki koszt produkcji wchodziłby w grę.
Michalm,
One shot, one dead kzone :)
Awatar użytkownika

Emhyrion

• Karabinek: Walther Lever Action
  • Optyka: Bez okularów
  • Konkurencja: HFT3

Post30 kwie 2012, 22:10

swiss pisze:Można zlecić wykonanie takich tarczek (np. w formacie 7x7 cm albo 10x10 cm) w profesjonalnej drukarni, nawet z logo WKFT :-)

Bez przesady... Drukowałem sobie takie tarcze:
Obrazek

i takie też:
Obrazek

w drukarni cyfrowej. Format normalnej wizytówki (tarcza ma średnice 40mm, mniejsze kółka 25mm i 15mm), jeszcze mi to pocięli na kawałki, papier gruby (nie pamiętam, 250 albo 300g), nakład około 300 sztuk, starczyło na cały sezon, jeszcze mam zapas, powinno starczyć na ten rok, a wykosztowałem się... z 50 zapłaciłem...

Oczywiście można rzucać hurtowe ilości na offset, ale chyba nie ma sensu. Każda drukarnia cyfrowa ma w ofercie wizytówki, a czy tam będzie wydrukowany numer telefonu czy Gumiś na tarczy to nie robi im różnicy...
Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika

swiss

Post30 kwie 2012, 23:10

Emphyrion, szukam w miarę sensownego finansowo rozwiązania. Twoje na pewno jest jedną z możliwości, mnie zawsze po głowie chodzi ekonomia skali - im więcej zainteresowanych, tym taniej wyjdzie - dlatego założyłem temat.
Awatar użytkownika

Michalm

Post30 kwie 2012, 23:44

Pawle, należy przyjąć, że może ktoś ma ogródek, i tarczka pasująca do kulochwytu, będzie dla niego bardzie atrakcyjna niż wbijanie patyków z wizytówkami, już widzę lepszą połowę każdego faceta, która pozwala na ostrzelanie trawki i grządek. Dożywotki ban na strzelanie :)

Mnie się pomysł podoba.

Poza tym Twoje wizytówkowe tarczki nie trzymają kolorów regulaminowych by PFTA :langue2:
Michalm,
Awatar użytkownika

blind

• Karabinek: -----
  • Optyka: ------
  • Konkurencja: HFT

Post01 maja 2012, 0:00

Problem w tym, że my już przerobiliśmy ten temat. Tarcze na papierze wizytówkowym załatwiał acme i jeszcze mamy zapasy. Jak umiesz wchodzić na stare forum to znajdziesz ten temat.
pozdrawiam Piotrek

[you] szmoc niech będzie z tobą.
Awatar użytkownika

Emhyrion

Post01 maja 2012, 0:40

Michalm pisze:Pawle, należy przyjąć, że może ktoś ma ogródek, i tarczka pasująca do kulochwytu, będzie dla niego bardzie atrakcyjna niż wbijanie patyków z wizytówkami, już widzę lepszą połowę każdego faceta, która pozwala na ostrzelanie trawki i grządek. Dożywotki ban na strzelanie :)

Poza tym Twoje wizytówkowe tarczki nie trzymają kolorów regulaminowych by PFTA :langue2:

W sumie może i tak. Mnie się bardziej podobają patyki, bo lepiej mi się z nimi trenuje, ale...
Co do kolorów - ja strzelam FT i kolory celów mam w nosie :)
Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika

swiss

Post01 maja 2012, 1:29

Blind, na starym forum nie byłem, bo rejestrowałem się już na tym jako całkowity nowicjusz. Dlatego też mam świadomość, że niektóre moje pytania dotyczą spraw dawno już przez Was przemyślanych i przerobionych. Jeżeli próbuję wyważyć dawno otwarte przez Was drzwi to niestety z pewnej nieświadomości i chęci rozwiązania problemów przed którymi stanąłem. Zadałem pytanie i dostałem parę cennych informacji - i za to dziękuję :-)
Awatar użytkownika

Michalm

Post01 maja 2012, 7:54

Ja tam potrzebuję tarczek do kulochwytu :)
Michalm,
Awatar użytkownika

blind

• Karabinek: -----
  • Optyka: ------
  • Konkurencja: HFT

Post01 maja 2012, 16:20

swiss pisze:Blind, na starym forum nie byłem, bo rejestrowałem się już na tym jako całkowity nowicjusz. Dlatego też mam świadomość, że niektóre moje pytania dotyczą spraw dawno już przez Was przemyślanych i przerobionych. Jeżeli próbuję wyważyć dawno otwarte przez Was drzwi to niestety z pewnej nieświadomości i chęci rozwiązania problemów przed którymi stanąłem. Zadałem pytanie i dostałem parę cennych informacji - i za to dziękuję :-)

Ależ moja odpowiedź nie była skierowana w Ciebie. :rouge: Była to informacja że gdybyś tam zajrzał to znajdziesz przemyślany wzór tarcz do treningu. Jak nie znajdziesz to zrobię foto z tych co mam i wrzucę w temacie. ;)
pozdrawiam Piotrek

[you] szmoc niech będzie z tobą.

marcon

• Karabinek: Steyr
  • Optyka: Nikko

Post01 maja 2012, 19:51

Emhyrion pisze:
Michalm pisze:Pawle, należy przyjąć, że może ktoś ma ogródek, i tarczka pasująca do kulochwytu, będzie dla niego bardzie atrakcyjna niż wbijanie patyków z wizytówkami, już widzę lepszą połowę każdego faceta, która pozwala na ostrzelanie trawki i grządek. Dożywotki ban na strzelanie :)

DOKŁADNIE, jak na działce(własnej) to tylko kulochwyt bo potem awantura za sałatę i marchewkę z Pb
przynajmniej u mnie

Michalm pisze:Poza tym Twoje wizytówkowe tarczki nie trzymają kolorów regulaminowych by PFTA :langue2:

Emhyrion pisze:W sumie może i tak. Mnie się bardziej podobają patyki, bo lepiej mi się z nimi trenuje, ale...
Co do kolorów - ja strzelam FT i kolory celów mam w nosie :)

Mam jeszcze stare zapasy tarczek drukowanych przez Acme i akurat mi brak kolorów przeszkadza
Jak by była możliwość wydruku tarczek 14x14 lub tarczek14x14 gdzie na polach 40mm byłyby kolorowe strefy np 15mm w 40 i 25 w 40 to się piszę na taką akcję :taré1:
Awatar użytkownika

swiss

Post07 maja 2012, 21:20

pytanie: czy należy wprowadzić zróżnicowanie KZ dla HFT i FT? a jeśli tak, to jakie?
Awatar użytkownika

Michalm

Post07 maja 2012, 21:26

KZ-ty masz te same, tyle, że inne odległości stosowania, przy ustawianiu toru.
Michalm,
Awatar użytkownika

swiss

Post07 maja 2012, 22:30

W regulaminie zawodów HFT napisano
"strefy trafienia 15-19mm – 12 - 23m (musi być od 6 do 8 celów na tor)
strefy trafienia 20-24mm – 7,5 - 27,5m
strefy trafienia 25-34mm – 7,5 - 36,5m
strefy trafienia 35-45mm – 7,5 - 41m"

Czyli największa KZ to 40 czy 45?
Awatar użytkownika

Emhyrion

Post07 maja 2012, 22:54

swiss pisze:W regulaminie zawodów HFT napisano
"strefy trafienia 15-19mm – 12 - 23m (musi być od 6 do 8 celów na tor)
strefy trafienia 20-24mm – 7,5 - 27,5m
strefy trafienia 25-34mm – 7,5 - 36,5m
strefy trafienia 35-45mm – 7,5 - 41m"

Czyli największa KZ to 40 czy 45?

45
ale rzadko występują w naturze
Pozdrawiam,
Paweł
Następna

Wróć do Sprzęt