Dzisiaj jest 18 kwie 2026, 15:53

Taczki treningowe 14x14 Sylwetki

Zapytania, porady, uwagi, opisy. Czyli wszystko o tym, czym strzelamy.
  • Autor
  • Wiadomość

marcon

• Karabinek: Steyr
  • Optyka: Nikko
  • Konkurencja: FT

Taczki treningowe 14x14 Sylwetki

Post09 cze 2012, 0:05

Szukam programu który umożliwiałby skalowanie celów w tym przypadku( sylwetek silhouette) w funkcji odległości.
Piotr (Blind) podesłał mi tarczkę(sylwetki) wyskalowaną na 20 m niestety jest ona w formacie A4.

Szukam narzędzia/programu który pozwoliłby upchać przykładowo po 5 szt każdej figurki( ukośnie na krzyż z 1 figurką centralnie) w formacie 14x14 cm czyli rozmiarze najczęściej spotykanego kolochwytu i pozwalałby na dopasowywanie wielkości figurek do dysponowanego w danym momencie terenu/odległości.
Czyli mam do dyspozycji 10 metrów skaluję wielkość zwierzaków proporcjonalnie do 10m, dysponuję 15m przeskalowuję wielkość dopasowaną do 15m itd.
Gdyby to były figury geometryczne(kwadrat, koło itp) to wielkości bym sobie wyliczył z kąta w przypadku nieregularnych kształtów jest to praktycznie niewykonalne.
Więc potrzebny jest koń roboczy (program pracujący na grafice wektorowej) który odwali taką robotę.
Ponieważ nie mam styczności z grafiką może ktoś zetknął się z gotowym rozwiązaniem(są programiki które tworzą tarczki) lub wie jakiego programy graficznego użyć :triste1:

Robert
Awatar użytkownika

Michalm

• Karabinek: Steyr LG100
  • Optyka: Big Nikko

Re: Jaki program do skalowania celów, tarcz ?

Post09 cze 2012, 8:35

Może najprościej wysłać maila do Spinera, żeby podesłał Ci pliki dzięki, którym wycinają figurki, wtedy będziesz miał wszystkie wielkości. Z tego co widzę figurki są w czterech wymiarach i to się nie zmienia.

kurczak - wys. 30mm, dzik - wys. 38mm, indyk - wys. 60mm, muflon - wys. 70mm.

Silhouette karabin: kurczak - 18 m, dzik - 25 m, indyk - 32 m, muflon - 39 m.
Michalm,
One shot, one dead kzone :)
Awatar użytkownika

Michalm

Post09 cze 2012, 15:54

Robert zrobiłem Ci takie tarczki 14x14, sylwetki w rozmiarach z przepisów PFTA.

sylwetki14x14druk.pdf
(300.31 KiB) Pobrany 1156 razy
Michalm,
Awatar użytkownika

kadzislaw

• Karabinek: FWB P70 FT
  • Optyka: Sightron SIII

Re: Taczki treningowe 14x14 Sylwetki

Post09 cze 2012, 18:26

Ale marconowi chyba nie do końca o to chodzi. To są dobre rozmiary jeśli ustawimy je na nominalnych odległościach. A wydaje mi się, że chodzi o to, żeby stopień trudności trafienia był podobny na każdym dystansie jaki ustawimy. Bo takiego dzika, jak ustawi się na 15m to nie problem trafić. Myślę, że trzeba to jakoś opracować procentowo. Że jeśli stawiamy danego zwierzaka o x metrów bliżej, to trzeba go zmniejszyć o x%. Żeby trudność trafienia była porównywalna. Wtedy nie trzeba strasznych programów - wystarczy wydrukować w odpowiednich proporcjach, albo zeskanować.
Awatar użytkownika

Michalm

Post09 cze 2012, 18:36

Każda figurka jest w odpowiedniej proporcji, jeśli zatem ustawi je zgodnie z przepisami to będzie miał realny trening, trzeba by brać pod uwagę dużo danych, żeby zrobić symulację widoku w lunecie :)
Michalm,

marcon

Post09 cze 2012, 18:39

Michalm pisze:Może najprościej wysłać maila do Spinera, żeby podesłał Ci pliki dzięki, którym wycinają figurki, wtedy będziesz miał wszystkie wielkości. Z tego co widzę figurki są w czterech wymiarach i to się nie zmienia.

kurczak - wys. 30mm, dzik - wys. 38mm, indyk - wys. 60mm, muflon - wys. 70mm.

Silhouette karabin: kurczak - 18 m, dzik - 25 m, indyk - 32 m, muflon - 39 m.

Michale nie zrozumiałeś, rzeczywiście wielkość figurki wyciętej w metalu nie zmienia się.
Tylko te wielkości występują na odległościach, które podałeś czyli 18,25,32,39.
Każda z tych figurek obserwowana z tych odległości ma pewną wielkość kątową a teraz wyobraź, że masz kulochwyt
na 15m i nie przesuwasz go.!!!.
Czyli najpierw wkładam kurki, potem dziki, itd. Natomiast każdą z tych figurek powinno się przeskalować, żeby obserwowana z 15m miała taką wielkość jak np.muflon obserwowany z 39, dzik z 25 itd.

Jak mam 10m(np.mieszkanie) to przeskalowuje sobie wielkość figurek do tych 10m ale w celowniku widzę je w takich proporcjach/wielkościach jak obserwowane z ich oryginalnych odległości.

Jak pisałem gdyby to były figury geometryczne, to bym sobie wyliczył ich wielkość kątową i machnął choćby w wordzie.
Ale mi chodzi o automatyczne przeskalowywanie obserwowanego obiektu w funkcji odległości.
A przy tych zawijasach i krzywiznach próba zrobienia tego przy pomocy np kątomierza raz,że będzie to męką i raczej wątpię żebym zachował proporcje.
Więc szukam programu który ma taką funkcjonalność nie wiem czy coś takiego będzie w Autocadzie, Corelu czy innym kombajnie graficznym.
Ja z grafiką nie ma do czynienia więc nie będę kombinował sobie Corela po to żeby się okazało że jest to niemożliwe w nim.

Szukałem w necie ale te kombinacje słów/zwrotów które mi przyszły na myśl nie naprowadziły mnie na nic konkretnego.
Być może jest to niemożliwe ale podejrzewam, że to kwestia użycia odpowiedniej terminologii a sezam się otworzy.

marcon

Post09 cze 2012, 18:40

kadzislaw pisze:Ale marconowi chyba nie do końca o to chodzi. To są dobre rozmiary jeśli ustawimy je na nominalnych odległościach. A wydaje mi się, że chodzi o to, żeby stopień trudności trafienia był podobny na każdym dystansie jaki ustawimy. Bo takiego dzika, jak ustawi się na 15m to nie problem trafić. Myślę, że trzeba to jakoś opracować procentowo. Że jeśli stawiamy danego zwierzaka o x metrów bliżej, to trzeba go zmniejszyć o x%. Żeby trudność trafienia była porównywalna. Wtedy nie trzeba strasznych programów - wystarczy wydrukować w odpowiednich proporcjach, albo zeskanować.

DOKŁADNIE KADZIK o TO MI CHODZI CO PODAŁES!!! tylko nie wiem czy to da się załatwić procentowo ja bym to widział że program przelicza wielkość na miliradziany.
Awatar użytkownika

Andrzej

• Karabinek: FWB 800 FT
  • Optyka: March X

Post11 cze 2012, 13:14

Wrysuj figurki w prostokąty o wysokości odpowiadającej zwierzakom.
W/g moich wyliczanek w cad-ie wysokość poszczególnych zwierzeków na 15 m wynosi
1, kura- 25 mm
2, dzik-25 mm
3, indyk-28 mm
4, muflon 27 mm
Na 10 m
1, kura- 16mm
2, dzik- 16mm
3, indyk- 19mm
4, muflon 18mm
Awatar użytkownika

kadzislaw

Post11 cze 2012, 13:52

Dla mnie jest to na pewno zależność liniowa, czyli można sobie spokojnie wyliczyć o ile % na każdym metrze się zmniejsza i potem nawet w wordzie sobie oryginalny rozmiar zmniejszać o tyle ile trzeba.

marcon

Post11 cze 2012, 14:35

Andrzej pisze:Wrysuj figurki w prostokąty o wysokości odpowiadającej zwierzakom.
W/g moich wyliczanek w cad-ie wysokość poszczególnych zwierzeków na 15 m wynosi
1, kura- 25 mm
2, dzik-25 mm
3, indyk-28 mm
4, muflon 27 mm
Na 10 m
1, kura- 16mm
2, dzik- 16mm
3, indyk- 19mm
4, muflon 18mm

W sumie jest to jakieś rozwiązanie, chyba najprostsze.Dzięki Andrzeju dopasowywanie wielkości prostokątów gdzie jest wpisana sylwetka jest prostsze niż próba obliczania wielkości/proporcji poszczególnych części zwierzaka np. całkami.
Awatar użytkownika

kadzislaw

Post11 cze 2012, 15:01

Dla kury - z każdym metrem musisz zmniejszyć o 5,5%
Dla dzika - z każdym metrem musisz zmniejszyć o 4%
Dla indyka - o 3%
Dla muflona - o 2,6%
Procenty trochę zaokrąglane dla łatwiejszego liczenia, ale działa.
I jak tyle wiesz, to dla każdej odległości wydrukujesz sobie ustawiając odpowiednie pomniejszenie.
Awatar użytkownika

acme

• Karabinek: Blue Storm
  • Optyka: BN

Post11 cze 2012, 15:22

Kalkulacja dokonana programem Kadzisław 2.0 :D
Awatar użytkownika

kadzislaw

Post11 cze 2012, 15:26

acme pisze:Kalkulacja dokonana programem Kadzisław 2.0 :D

Wystarczy 7 oddziałów szkoły powszechnej. :triste2:
Awatar użytkownika

Emhyrion

• Karabinek: Walther Lever Action
  • Optyka: Bez okularów
  • Konkurencja: HFT3

Post11 cze 2012, 15:45

kadzislaw pisze:
acme pisze:Kalkulacja dokonana programem Kadzisław 2.0 :D

Wystarczy 7 oddziałów szkoły powszechnej. :triste2:

Sęk w tym, że teraz podstawówki mają sześć klas i nie każdy potem ogarnia takie działania wyższej matematyki :)
Pozdrawiam,
Paweł

marcon

Post11 cze 2012, 20:40

Dzięki wszystkim którzy się pochylili nad zagadnieniem, najprostsze metody okazały się w sumie najskuteczniejsze :D
Następna

Wróć do Sprzęt