acme pisze:Emilian, sprzedałem lunetę. To nie był luz na kole tylko koło nie siedziało "sztywno". Co opisałem bardzo dokładnie więc po co piszesz pierdoły w stylu "nie, żebym chciał mu psuć interes".
Może zamiast koloryzować napisz co zrobiłeś, żeby nie było widać że sprzedawane przez Ciebie koło Rowana ma luz na śrubach?
Wiesz co Acme - >> jestem małą dziewczynką z kucykami <<.

To tak tytułem wstępu, za "zmianę' nicku.
Co do luzu na kole - występuje często, im nowsza partia BN tym częściej. Jeśli Twoja była wolna od tej wady to super, moja nie była i trzeba było zdjęć nakrętkę i poprawić docisk ślimaka. Praca prosta choć upierdliwa.
Co do luzu koła Rowana to nie bardzo wiem o czym piszesz. Dokręcone nie kolebie się. Tylko trzeba dokręcić... Nie sprzedaję żadnego koła.
Michał - przez parę miesięcy miałem obie lunety, moje byłe BN i nówkę Falcona. Więc to co piszę to przemyślenia po patrzeniu na świat przez jedną i drugą. Nie napisałem, że Falcon ma lepsze szkła od BN - są porównywalne. Napisałem, że są lepsze od takiego Nikko jakie ma Marcon - a Marcon nie ma BN (chyba, że przez zimę zmienił, nie wiem), tylko tańsze 10-50x60.
Z pewnością inaczej się "pracuje" z tymi lunetami - paralaksa chodzi podobnie co w BN po "naprawie", ale powiększenie ciężej. Kwestię wytrzymałości na razie pomijam, mam lunetę za krótko i prawie nie strzelam, więc nie miała się kiedy zepsuć.
A co do gwarancji w Polsce... No cóż. Popytaj paru osób jak to jest z dochodzeniem gwarancji na BN w Polsce, możesz niezłych rzeczy się dowiedzieć. Ja wolę odesłać lunetę do Holandii i po miesiącu mieć nową niż zawieźć BN na Marconich i czekać na naprawę...
Nie twierdzę, że Falcon to jedyny słuszny wybór. Ale bez żalu pozbyłem się BN...