Dzisiaj jest 18 kwie 2026, 15:53

Opis optyki.

Zapytania, porady, uwagi, opisy. Czyli wszystko o tym, czym strzelamy.
  • Autor
  • Wiadomość
Awatar użytkownika

kadzislaw

• Karabinek: FWB P70 FT
  • Optyka: Sightron SIII
  • Konkurencja: FT

Opis optyki.

Post19 mar 2012, 21:08

Kilka pytań
W jakich warunkach to robić? Blitzen w niedzielę mówił, że w pochmurny dzień - tylko dlaczego? Ostatnio opisywałem w lesie, gdzie nie było za dużo światła i w niedzielę na ZKSie w słońcu różnica w pomiarze była około 1m.
Czy w trakcie opisywanie to strzelec oddala się od celu czy cel od strzelca, o ile ma to jakiekolwiek znaczenie.
Czy są jakieś specjalne tarczki do opisywania optyki.
Generalnie to pytanie brzmi: jak Wy to robicie?
Awatar użytkownika

Blitzen

• Karabinek: Walther Dominator
  • Optyka: S&B 12,5-50x56

Re: Opis optyki.

Post19 mar 2012, 21:56

Powtórzę to co mówiłem z niejakim wyjaśnieniem. Opisu optyki należy dokonywać w neutralnych warunkach oświetlenia (nie przy jasnym słońcu i nie np. podczas zmierzchu). Dlaczego nie w słońcu - ano dlatego, że w ostrym oświetleniu światło odbija się od białej kartki i nie jesteś w stanie zorientować się czy domierzyłeś czy nie. Nie pytaj o podstawy naukowe tylko korzystaj z doświadczenia - ktoś zmarnował parę ładnych godzin żeby Ci podać na tacy rozwiązanie ;)
Przykład - opisywałem pierwszy raz w słońcu nie dlatego że nie wiedziałem że tak nie można tylko dlatego że nie miałem czasu czekać na dogodne warunki. Efekt - ta sama kartka widziana w pochmurny dzień, domierzam wg wskazań koła powiedzmy 38 metr - jest ostro, przesuwam jeszcze 2 mm i widzę jeszcze ostrzej, dodatkowy milimetr i pojawia się w okularze faktura papieru. Tego nie byłem w stanie zobaczyć w ostrym słońcu bo widziałem tylko jasną białą kartkę i ostro krzyż na tle. Wydawało mi się, że to już a dopiero przy mniej męczącym świetle dało się dokładniej zmierzyć.
Druga sprawa - oko się szybciej męczy przy ostrym świetle i po zmierzeniu 10 dystansów masz już dość. Nie wiem jak Ty ale ja mam słaby wzrok i w zasadzie to jestem ślepy jak kret bez soczewek. Oczy mi się szybko męczą i nie mam ostrości w złych warunkach.

Generalnie:
- mierzyć w pochmurny dzień (w miarę możliwości)
- unikać sytuacji, że Ty jesteś w cieniu a tarcza w słońcu i v-ce versa
- często robić przerwy na 5 minut i dać odpocząć oku
- nie śpieszyć się, przeznaczyć sobie na to wszystko około 3-4 godzin ale nie więcej (żeby dokonywac pomiarów w miarę w tej samej porze dnia)
- używać tarczek z dokładnym wzorkiem kalibracyjnym (są takie na wyposażeniu WKFT) - chyba Krzysiu KK je kiedyś zrobił
- co 5-6 dystansów wrócić do poprzedniego i sprawdzić - jak są duże różnice to odpuścić sobie bo czasem człowiek ma zły dzień i nawet super warunki nie pomogą - i tak opis będzie spaprany.
- nie spieszyć się powtarzam. W FT źle zrobiony opis to koniec każdych zawodów jeszcze przed rozpoczęciem. Poza tym moim zdaniem psychika na zawodach to 75% wyniku. Jak nie będziesz pewny opisu optyki to i wynik też będziesz miał odpowiednio kiepski.

I na koniec: opis optyki nie jest w żaden sposób związany ze sprawnością karabinka - można to zrobić w dowolnej chwili ale na ostatecznym ustawieniu optyki. Jak zmieniałeś położenie optyki nawet o 0,5 cm względem oka, opis może się potem nie zgadzać (inne położenie głowy, więcej / mniej światła i milion innych szczegółów). W optymalnej sytuacji sekwencja przygotowania powinna być taka: kalibrujesz i dopieszczasz karabinek (od strony mechaniczno - prędkościowej), opisujesz optykę, dobierasz śrut i idziesz na halę przestrzelać odległości. Potem idziesz sobie na pewniaka i wygrywasz każde zawody czego serdecznie Ci życzę :)

Tyle z poradnika starego tetryka...eee praktyka.

PS Nic dziwnego że miałeś różnice w pomiarze jeśli opisu dokonałeś od początku źle. W lesie jest cień, to prawda ale słońce jeśli było to pewnie przeświecało przez gałęzie, cienie się ruszały itp. Dlatego pomiaru trzeba dokonać na wolej przestrzeni a nie w lesie / hali / pomieszczeniu itd.
Opis jest referencyjny do idealnych warunków. Podczas zawodów, w ostrym słońcu albo w mroku mogą być różnice i tego nie unikniesz ale jeśli dobrze wykonasz swój opis to błąd będzie mniejszy.

-
Awatar użytkownika

Michalm

• Karabinek: Steyr LG100
  • Optyka: Big Nikko

Post20 mar 2012, 8:23

Bardzo dobry manual :), ja podczas odświeżania wiedzy o FT, znalazłem jeszcze zalecenie by odległości testować nie tylko na tarczkach, ale też na figurkach i przyzwyczajać się do obserwacji tego elementu, bo na koniec dnia strzelamy właśnie do nich, a nie do kartek papieru. Druga sprawa to ustalenie powiększenia pomiaru, gdzieś wyczytałem, że powinno być stałe (czyli zawsze mierzyć na takim samym) i najlepiej w zakresie 35-40x, zapewne nie odnosi się to do celów poniżej 10m, ale do tych można mieć wyjątkowo inne. Do tego dochodzi też jakość lunety i obrazu, ja jak na razie w Big Nikko chyba będą mierzył max 40x, ale muszę to jeszcze zweryfikować w polu, bo z okna to można sobie testować :)
Michalm,
One shot, one dead kzone :)
Awatar użytkownika

kadzislaw

Post20 mar 2012, 10:42

Blitzen pisze:- używać tarczek z dokładnym wzorkiem kalibracyjnym (są takie na wyposażeniu WKFT) - chyba Krzysiu KK je kiedyś zrobił

Może ktoś ma te tarcze w formie elektronicznej?
Albo napiszcie jak to ma wyglądać to coś tam sam sobie wykombinuję.
Awatar użytkownika

Michalm

Post20 mar 2012, 10:51

Ja sobie obecnie robię takie tarczki z wzorem rastrowym, podobnym jaki służy do kalibracji obiektywów w kamerach. Jak zrobię to wrzucę :)
Michalm,
Awatar użytkownika

Blitzen

• Karabinek: Walther Dominator
  • Optyka: S&B 12,5-50x56

Post20 mar 2012, 11:40

Oczywiście, Michał ma rację - nie dopisałem tego bo wydawało mi się oczywiste. Opisu dokonujemy NA JEDNYM STAŁYM POWIĘKSZENIU I TO NA TAKIM JAKIEGO BĘDZIEMY UŻYWAĆ NA ZAWODACH. W przypadku BNikko min to 40x, poniżej głębia ostrości nie pozwala na dokładne zmierzenie dalszych dystansów.

Jeszcze jedna sprawa - ja opisy zawsze robiłem ręcznie, cienkopisem nanosząc na koło odległości. Zawsze podziwiałem opisy robione na drukarkach - takie jak ma np. Marcel albo Andrzej Łysy - bardzo ładnie to wygląda, profesjonalnie i w sumie jest wygodne - jak się zetrze, zaleje wodą to drukuje się od nowa i cześć. Z drugiej strony przenoszenie ręcznego opisu na cyfrową postać wg mnie rodzi możliwość popełnienia licznych błędów - przy różnicach rzędu 1,5-2 mm na kole na 45-50 m (BN) ja bym się nie czuł pewnie. Oczywiście jeśli ktoś ma opracowaną technologię przenoszenia do kompa paska z opisem i ma 100% pewności to OK - mi osobiście ten sposób się wydaje niepewny. Każdy robi jak chce, nie jest to błąd ale uprzedzam, że jest to kolejna okazja do zaistnienia niepewności w opisie optyki.
Chyba w Morsku widziałem kiedyś karabinek gdzie koleś miał wygrawerowany na kole opis na stałe. Szczerze mówiąc ja bym nie miał takiego zaufania ale faciu może ustawił raz a dobrze i nic nie ruszał w sprzęcie przez parę lat...
Awatar użytkownika

Michalm

Post20 mar 2012, 17:40

Ja będę przenosił skalę do cyfry, myślę, że mam fajną technikę/sposób, zobaczymy :)
Michalm,
Awatar użytkownika

kadzislaw

Post20 mar 2012, 20:20

Wrzuć te tarczki, albo napisz jak je zrobić - co to ten wzór rastowy. Bo jutro ma trochę czasu i pogoda zapowiada się odpowiednia to bym się pobawił.
Awatar użytkownika

kadzislaw

Post27 mar 2012, 20:28

Ile macie klików do skrajnych dystansów od zera? Oczywiście w BN.

madpat

• Karabinek: Steyr LG110 HP
  • Optyka: NSDS 10-50x60

Post27 mar 2012, 20:45

kadzislaw pisze:Ile macie klików do skrajnych dystansów od zera? Oczywiście w BN.

ja mam 50 klików przy ~242 m/s

do kalibracji używałem czegoś takiego (patrz załącznik)
Załączniki
obraz_kontrolny.zip
obraz kontrolny
(989.72 KiB) Pobrany 897 razy
Awatar użytkownika

kadzislaw

Post27 mar 2012, 20:53

50 klików od Twojego 0 do 50m i do 8m też masz 50 klików. Bo jakoś nie mogę rozkminić.

madpat

Post27 mar 2012, 21:08

kadzislaw pisze:50 klików od Twojego 0 do 50m i do 8m też masz 50 klików. Bo jakoś nie mogę rozkminić.

źle spojrzałem mam ~72 kliki od 7m do 50 :)

Moje dokładne dane

m MOA m MOA m MOA m MOA
7 L20 18 0 - 4 29 0 - 7 40 3 - 0
8 8 - 4 19 0 - 1 30 1 - 1 41 3 - 2
9 8 - 4 20 0 31 1 - 3 42 3 - 4
10 5 - 2 21 0 32 1 - 4 43 3 - 6
11 4 - 2 22 0 33 1 - 5 44 4 - 0
12 3 - 4 23 0 34 1 - 7 45 4 - 2
13 2 - 6 24 0 35 2 - 0 46 4 - 5
14 2 - 1 25 0 36 2 - 2 47 4 - 7
15 1 - 5 26 0 - 1 37 2 - 3 48 5 - 2
16 1 - 1 27 0 - 3 38 2 - 5 49 5 - 5
17 1 - 1 28 0 - 5 39 2 - 6 50 5 - 7

(uporządkowałem to aby było ładniej ale widzę, że nie działa...) - idzie metrami 7,8,9,10...
Awatar użytkownika

kadzislaw

Post27 mar 2012, 21:26

Ale bałagan.
Jeśli dobrze odczytałem to co tam jest tzn. że, np na 17m masz 1+1 - czyli od jedynki na wieży jeszcze jeden klik. Jeśli tak to powiedz mi jak to jest na 8m - bo u mnie opis górnej wierzy kończy się na 7+3 - a u Ciebie jest 8. Generalnie jakoś mi się ten opis nie widzi - coś chyba za mało tych klików. Pełen obrót to chyba 60 klików. Jaki masz montaż?

madpat

Post27 mar 2012, 21:35

8m -> 8 na bebenku + 4 kliki (8-4)

montaż ATP66

optyka ustawiona na "0" tzn środek klikow od 0 w lewo i prawo 2xx klikow - z dokładnością do 1 klika (jak łącznie było np 444 kliki to nie zrobię z tego 50/50..), ten środek jest ustawieniem zerowym/wyjsciowym i jest wyzerowany przez montaż na 25m

Pełen obrót to jak dobrze pamietam 72kliki 8*8 + 8 (od 0 wyjściowego do 2giego najbliższego)
Awatar użytkownika

kadzislaw

Post27 mar 2012, 21:46

Strzelam, że masz tzw. NOWE BN.
W starym jest 60klików na pełny obrót.
Ale jeszcze powiedz mi - jak masz wieżę ustawioną na 8m to ile musisz kliknąć, żeby przestawić ją na 50m.
Następna

Wróć do Sprzęt